Den lilla storastaden

Det här är lite av vad du får om du väljer att flytta till Växjö. En grön och expansiv stad som växer så det knakar: arenorna, universitetet, miljöarbetet och framför allt – IT-sektorn. Faktiskt har vi en tillväxt som kan jämföras med storstädernas. Vi har sedan flera år tillbaka ett världsberömt miljöarbete, vilket såklart både märks och känns för alla som bor här. Du se en del av de utmärkelser vi fått för vårt arbete här.

En ny stad ska inte kännas som att flytta bort, det ska vara att komma hem. Att känna trygghet och tillhörighet. Vi kommer att göra allt vi kan för att flytten och etableringen ska bli så bra som möjligt och här har vi samlat några ämnen som brukar vara viktiga vid flytt – särskilt med familj.

Livet i Växjö

Utveckla ditt liv i den lilla storstaden. Njut av närheten till naturen. Få tid att leva. Också.

Boende

Du eller ni som hittar en tillsvidareanställning på minst sex månader här i Växjö har möjlighet att få förtur till bostad. Kravet är att du har någon form av nyckelkompetens att tillföra ett företag. Flytten till Växjö behöver vara minst sex mil. Det är det berörda företaget som ansöker om den här förturen och erbjudandet gäller hos våra kommunala bostadsbolag: Växjöbostäder och Vidingehem.

För mer information, hör av dig till  oss på 0470-41 000 eller naringsliv@vaxjo.se

Om du har allmänna frågor om flytten och hur vi kan bistå dig eller er, så får du snabbast svar hos Kontaktcenter på 0470-410 00.

Det goda livet

En storstad i något mindre förpackning. Så brukar Växjö ibland beskrivas. Särskilt av de som hunnit uppleva staden både dag och kväll, helg och vardag. Vi har ett city där stora kedjor blandas med unika butiker, varav en hel del har ett utbud andra städer saknar. I centrum ligger Växjösjön, med ett populärt promenadstråk och mysiga uteserveringar omgivna av lummig grönska. Intill sjön finns vår stora simhall, där stora panoramafönster ger en salskänsla och utsikt över sjön och naturen.

Om det skulle vara så att du bor i en större stad och undrar om Växjö håller måttet när det gäller mat och dryck kommer mysiga, unika Kafé de Luxe att lugna dig. Och är inte det tillräckligt finns alltid PM & Vänner, med sin återkommande stjärna i Guide Michelin, och våra White Guide-restauranger Bistro, Villa de Luxe, Izakaya Moshi och Ett Kvarter.

När det gäller kultur och arrangemang har vi varje år en stor, nationell matmässa där över hundra lokala producenter bjuder ut sina produkter i ett tält som upptar hela Stortorget.
I Växjö finns Smålands Museum, nyligen utsett till Sveriges bästa museum, och Regionteatern Blekinge/Kronoberg. Här visas närmare 400 föreställningar varje år i en repertoaren som till stora delar är nyskriven och specialbeställd, men du kommer såklart även att kunna se klassiker.

En kvarts resa från centrum ligger Småland Airport, med både reguljärflyg och direkta charterflyg.

Barnens Växjö

Barn är lika mycket invånare som vuxna, bara lite kortare, och vi tar de små medborgarnas intressen på stort allvar. Till exempel har vi anlagt en lekplats längs hela gågatan! Här finns också Leos lekland, ett stort och fräscht äventyrsbad och mängder av idrottsanläggningar. I stadsdelen Arenastaden håller vi på att skapa ett av Sveriges bästa idrottsområden för ishockey, friidrott, fotboll och innebandy!

Växjö är också en parkernas stad, åtminstone för barn: vi har nybyggda skateparken Fläkten, Araby park Arena och mitt i centrum, bland kaféer och restauranger, vår kombinerade (betong)skate- och parkourpark! En mötesplats som nästan aldrig är tom och med plats för både åkare och åskådare. I parken finns trappa, banks, manualpads, curbs och pyramid samt en klassisk bowl med poolcoping.

I Växjö satsar vi även på de lite större barnen och har i dagsläget sju fritidsgårdar som är öppna både dagtid, kvällstid, helger och lov. Här kan de lite större barnen kan hitta en trygg och stimulerande miljö med massor av aktiviteter.

Det var lite om barnens Växjö. Vill du läsa om våra skolor och förskolor kan du göra det här.